new-Deal

new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ 28,5% Ο ΣΥΡΙΖΑ . Η Ν.Δ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC

Πολιτική
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

Παίρνει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε μια ακόμα δημοσκόπηση , αυτή της VPRC συγκεντρώνοντας ποσοστό...


Περισσότερα...

BLOOMBERG: ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!!!

Οικονομία
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Τα πακέτα διάσωσης δεν ήταν μια απλόχερη προσφορά της Γερμανίας προς...


Περισσότερα...

Ο ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ «ΕΥΛΟΓΕΙ» ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πολιτική
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

Με μία ακόμη προκλητική επιστολή, η οποία τιτλοφορείται «Η δημοκρατία μας είναι επιλεκτική -...


Περισσότερα...

THE CRISIS THIS TIME

Οικονομία
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

They blew it, again. With Greece in meltdown, raising fears of cascading bank insolvencies and...


Περισσότερα...

ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012
Νέες διαστάσεις στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, προσδίδει η νέα...
Περισσότερα...

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ...news Deal

new-Deal-άκια"ΧΡΗΜΑ PLUS" : ΠΟΙΟΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ;

article thumbnail

«Χτίζουν» τη νέα δραχμή  Ποιοι τη σχεδιάζουν, ποιοι την προωθούν και ποιους συμφέρει Πληθαίνουν ...

    • η συνέχεια...
αδιέξοδο της τέχνηςΗ ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

article thumbnail

Στους ανθισμένους κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, διοργανώνεται η ετήσια Βιβλιοαγορά την Πέμπτη 17 Μαϊου ...

    • η συνέχεια...
new-Deal-άκιαΧΡΗΜΑ PLUS: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

article thumbnail

Στα χέρια του Κάρολου Παπούλια η τελευταία ευκαιρία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη σύσκεψη ...

    • η συνέχεια...
new-Deal-άκιαΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ!

article thumbnail

"Στ' αρχίδια μου οι εκλογές!" "Για τον πούτσο είναι όλοι οι πολιτικοί!"Αυτές είναι δύο από ...

    • η συνέχεια...

τελευταία ΝΕΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : NEWSROOM
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

20
Dec
"ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΛΑ ΡΙΣΕΛΙΕ" PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΠΩΝΥΜΩΣ - Διπλωματικά

δείξε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ

Ο Καρδινάλιος Richelieu υποστήριζε ότι «η μυστικότητα είναι η ψυχή της διπλωματίας». Αυτό μπορεί να ίσχυε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα. Την εποχή των μοναρχών και της απολυταρχίας. Δεν ισχύει όμως σήμερα. Στον 21ο αιώνα και σε καθεστώτα δημοκρατίας οι πολιτικές ηγεσίες είναι υπεύθυνες απέναντι στον λαό και γι’ αυτό υποχρεωμένες να δίνουν λόγο για όλες τις πράξεις τους. Η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως από την πρώτη κιόλας ημέρα της εντολής της, έκανε άλλη επιλογή. Η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο ελάχιστο. Οι πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες πολύωρες κατ' ιδίαν συζητήσεις είτε του Πρωθυπουργού είτε του Υπουργού Εξωτερικών, διαδέχονται η μία την άλλη. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της διπλωματικής υπηρεσίας αναμένουν σε παρακείμενες αίθουσες και διαδρόμους.

Δυστυχώς οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν πια την εξαίρεση της διπλωματικής δραστηριότητας. Έχουν γίνει μόνιμη πρακτική. Έτσι, ο αρχικός προβληματισμός για την σπουδή και την μυστικότητα αυτών των συναντήσεων έχει εξελιχθεί σε αυξανόμενη ανησυχία. Σε αυτό συντελεί άλλωστε το γεγονός ότι η χώρα, ειδικά αυτήν την περίοδο, διαπραγματεύεται από δυσμενή θέση καθώς η ισχύς της υφίσταται, εκ των πραγμάτων, τις αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Ειδικά στα ελληνοτουρκικά η εύλογη ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς η κυβέρνηση, παρά τις γνωστές αντίξοες συνθήκες, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς σε μια διαπραγμάτευση για θέματα που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τον πυρήνα της υπόστασης κάθε κράτους. Δηλαδή με την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή ακόμα και με εδαφικά ζητήματα αφού είναι γνωστή η απαράδεκτη τουρκική θέση περί "γκρίζων ζωνών".

Η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, ιδιαίτερα προβληματικές δηλώσεις των κ.κ. Νταβούτογλου και Μπαγίς περί «ελληνοτουρκικών μπίζνες στο Αιγαίο» και «50-50» αξιοποίησής του, κάνουν βαριά την ατμόσφαιρα και μεγαλώνουν τη δυσπιστία για το τι πραγματικά συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η υποχρέωση της κυβέρνησης να σταματήσει τις γενικόλογες, στερημένες ουσίας τοποθετήσεις και να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού είναι πλέον επιτακτική. Η γνωστή πρακτική της εκ των υστέρων αναζήτησης συναίνεσης για προειλημμένες αποφάσεις, όπως συστηματικά γίνεται στα ζητήματα της οικονομίας, είναι απλώς αδιανόητη σε ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικού συμφέροντος. 

Σχόλια (0)add
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy