new-Deal

new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ 28,5% Ο ΣΥΡΙΖΑ . Η Ν.Δ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC

Πολιτική
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

Παίρνει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε μια ακόμα δημοσκόπηση , αυτή της VPRC συγκεντρώνοντας ποσοστό...


Περισσότερα...

BLOOMBERG: ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!!!

Οικονομία
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Τα πακέτα διάσωσης δεν ήταν μια απλόχερη προσφορά της Γερμανίας προς...


Περισσότερα...

Ο ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ «ΕΥΛΟΓΕΙ» ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πολιτική
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

Με μία ακόμη προκλητική επιστολή, η οποία τιτλοφορείται «Η δημοκρατία μας είναι επιλεκτική -...


Περισσότερα...

THE CRISIS THIS TIME

Οικονομία
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

They blew it, again. With Greece in meltdown, raising fears of cascading bank insolvencies and...


Περισσότερα...

ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012
Νέες διαστάσεις στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, προσδίδει η νέα...
Περισσότερα...

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ...news Deal

new-Deal-άκια"ΧΡΗΜΑ PLUS" : ΠΟΙΟΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ;

article thumbnail

«Χτίζουν» τη νέα δραχμή  Ποιοι τη σχεδιάζουν, ποιοι την προωθούν και ποιους συμφέρει Πληθαίνουν ...

    • η συνέχεια...
αδιέξοδο της τέχνηςΗ ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

article thumbnail

Στους ανθισμένους κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, διοργανώνεται η ετήσια Βιβλιοαγορά την Πέμπτη 17 Μαϊου ...

    • η συνέχεια...
new-Deal-άκιαΧΡΗΜΑ PLUS: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

article thumbnail

Στα χέρια του Κάρολου Παπούλια η τελευταία ευκαιρία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη σύσκεψη ...

    • η συνέχεια...
new-Deal-άκιαΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ!

article thumbnail

"Στ' αρχίδια μου οι εκλογές!" "Για τον πούτσο είναι όλοι οι πολιτικοί!"Αυτές είναι δύο από ...

    • η συνέχεια...

τελευταία ΝΕΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : NEWSROOM
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

30
Jun
ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΠΩΝΥΜΩΣ - Οικονομετρώντας

δείξε το

του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΥ

Για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα στο αν και κατά πόσο υφίσταται οικονομική κρίση θα πρέπει πάνω απ’ όλα να εξετάσουμε το τι είναι αυτό που ονομάζουμε οικονομική κρίση, από που προέρχεται και ποιους επηρεάζει.

Ο βασικός πυλώνας που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα, το κυρίαρχο σύστημα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε όλο τον κόσμο, είναι η ελευθερία της αγοράς, η ελεύθερη διακίνηση και ιδιοποίηση εμπορευμάτων και η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Επίσης επειδή ένα βασικό στοιχείο του καπιταλισμού είναι η ανταγωνιστικότητα (λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας) το κεφάλαιο έχει την τάση να συσωρεύεται όλο και σε λιγότερα χέρια σαν αποτέλεσμα την άμβλυνση των ταξικών  αντιθέσεων.

Από τη μία λοιπόν έχουμε υπερπαραγωγή προϊόντων, δηλαδή παραγωγή μεγαλύτερη από τις ανάγκες της αγοράς, με σκοπό το παραπάνω κέρδος και από την άλλη έχουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών για το ποιος θα καρπωθεί αυτή την αγοραστική δύναμη.

Όταν είδαν όμως οι αστοί της εκάστοτε χώρας ότι η αγοραστική δύναμη είναι συγκεκριμένη διοχέτευσαν και σε άλλες χώρες το προϊόν και έτσι περνάμε στο επόμενο στάδιο του καπιταλισμού που λέγετε Ιμπεριαλισμός ή αλλιώς κρατικομονοπολιακός καπιταλισμός.

Φτάνουμε λοιπόν σε ένα σημείο που και οι υπόλοιπες χώρες  μιας και έχουν κ αυτές καπιταλισμό άρα υπερπαραγωγή άρα εσωτερικό ανταγωνισμό άρα ανάγκη για νέες αγορές άρα σύγκρουση συμφερόντων και έτσι δημιουργούνται οι ενδουμπεριαλιστικές αντιθέσεις και κυριαρχούν τα μονοπώλια.

Αυτό που ο λαός λέει το ¨μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό¨

Για να ανταπεξέλθει λοιπόν ο εκάστοτε κεφαλαιοκράτης στον ανταγωνισμό πρέπει ή να μειώσει την τιμή του προϊόντος (που μπορεί να το κάνει μέχρι ενός σημείου) ή να μειώσει το κόστος παραγωγής, να βγάζει δηλαδή περισσότερο κέρδος με τις ίδιες πωλήσεις προϊόντων.

Για να μειώσει το κόστος παραγωγής πήρε αρκετά μέτρα όπως:

    * Μείωση μισθών των εργαζομένων, (συμπεριλαμβάνεται και η δυσανάλογη αύξηση μισθών σε σχέση με την αύξηση των ειδών πρώτης ανάγκης)
    * Εντατικοποίηση της δουλειάς του εργαζόμενου για μεγαλύτερη παραγωγή στον ίδιο χρόνο άρα μα τον ίδιο μισθό
    * Ανασφάλιστη εργασία και προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας και της πρόνοιας με σκοπό να φύγει το οικονομικό βάρος από τον εργοδότη και να περάσει αποκλειστικά στις πλάτες του εργαζόμενου
    * Μείωση των θέσεων εργασίας, δηλαδή ανεργία και για να έχει μικρότερο κόστος παραγωγής αλλά και για να απειλεί τον εργαζόμενο να συμβιβαστεί με τα παραπάνω.

Ο εργαζόμενος έχει διπλή ιδιότητα, αποτελεί και το βασικό μέσο παραγωγής αλλά και την αγοραστική δύναμη, με τα μέτρα που του έχουν επιβληθεί φτάνουμε στο σημείο που δεν μπορεί να απορροφήσει ολοένα και παραπάνω τα προϊόντα που παράγονται και εκεί δημιουργείτε η λεγόμενη καπιταλιστική κρίση.!!

Η κρίση λοιπόν δε είναι η χρεοκοπία της αστικής τάξης αλλά η υπερσυσώρευση κεφαλαίου που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για παραπάνω κέρδος λόγω της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης.

Σχόλια (1)add
...
γραμμένο από Απόστολος Α. , 03-07-2009
Εμ!Δεν χρεοκοπεί η ρήμάδα...
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy