new-Deal

new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ

THE CRISIS THIS TIME

Οικονομία
Παρασκευή, 25 Μάιος 2012

They blew it, again. With Greece in meltdown, raising fears of cascading bank insolvencies and...


Περισσότερα...

ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012
Νέες διαστάσεις στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, προσδίδει η νέα...
Περισσότερα...

ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ

Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012

Το MEGA ενώνει Μπόμπολα-Ψυχάρη κατά του Αλέξη Τσίπρα γράφει  iefimerida

Με δύο επιθετικά άρθρα...


Περισσότερα...

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012
Το «παζάρι» με την Ε.Ε τουλάχιστον για αλλαγή μίγματος στη πολιτική του μνημονίου, φαίνεται  να...
Περισσότερα...

ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΣΕΕ

Κοινωνία
Τετάρτη, 23 Μάιος 2012

Την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει...


Περισσότερα...

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ...news Deal

new-Deal-άκια"ΧΡΗΜΑ PLUS" : ΠΟΙΟΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ;

article thumbnail

«Χτίζουν» τη νέα δραχμή  Ποιοι τη σχεδιάζουν, ποιοι την προωθούν και ποιους συμφέρει Πληθαίνουν ...

    • η συνέχεια...
αδιέξοδο της τέχνηςΗ ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

article thumbnail

Στους ανθισμένους κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, διοργανώνεται η ετήσια Βιβλιοαγορά την Πέμπτη 17 Μαϊου ...

    • η συνέχεια...
new-Deal-άκιαΧΡΗΜΑ PLUS: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

article thumbnail

Στα χέρια του Κάρολου Παπούλια η τελευταία ευκαιρία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη σύσκεψη ...

    • η συνέχεια...
new-Deal-άκιαΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ!

article thumbnail

"Στ' αρχίδια μου οι εκλογές!" "Για τον πούτσο είναι όλοι οι πολιτικοί!"Αυτές είναι δύο από ...

    • η συνέχεια...

τελευταία ΝΕΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : NEWSROOM
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

03
Jun
ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΑΚΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΠΩΝΥΜΩΣ - Πολιτικολογία

δείξε το

του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ  

Και καλά! Να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη «Βουλή της ντροπής», όπως χαρακτήρισε τον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό και πρότεινε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος. Πού να πάει όμως; Να πάρει τα βουνά ή να ασκεί πολιτική από το πεζοδρόμιο;

Εδώ μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών έφαγε τα νιάτα της στα ξερονήσια και στις φυλακές για να μπορεί να έχει το δικαίωμα η Αριστερά να μπαίνει στη Βουλή και η επόμενη γενιά καρδιοχτυπούσε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να πετύχει η ανανεωτική Αριστερά το μαγικό 3%, τώρα θα τα απεμπολήσουν όλα επειδή ο κ. Αλαβάνος είναι πικραμένος κι εκτός Βουλής;

Κι ας υποθέσουμε ότι φεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχει; Διότι της «ντροπής» θα είναι κι αυτές: απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει δεν φτάνει το 4%.

Πολλοί προτείνουν να διαβάζουμε τον κ. Αλαβάνο με ψυχαναλυτικούς όρους. Είναι ο εκπρόσωπος της γενιάς των πολιτικών που φεύγει και είναι φυσικό να πικάρεται και να αντιδρά μ’ αυτόν τον τρόπο. Δημιούργησε τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το δαχτυλίδι σε ένα νέο άνθρωπο, αλλά το δημιούργημά του ακολουθεί πλέον τον δικό του δρόμο δίχως να κοιτάζει του «πατέρα του» τη μελαγχολία. Πιθανώς να παίζει κάποιο ρόλο κι αυτό.

Πιθανότερο, όμως, είναι ότι ο κ. Αλαβάνος είναι η πιο γκροτέσκ απεικόνιση της σύγχυσης που ταλανίζει την Αριστερά. Και σε ό,τι αφορά την αστική δημοκρατία και σε ό,τι αφορά την οικονομία. Η κατάρρευση της τελευταίας σηματοδοτεί και το τέλος μιας αριστερής αντίληψης, που έγινε κοινή πεποίθηση, ότι το κράτος θα βρίσκεται πάντα, είναι εκεί για να σκορπάει λεφτά. Δεν χρεοκόπησε μόνο το Δημόσιο, χρεοκόπησαν και οι αντιλήψεις που το έκαναν τερατώδες σε μέγεθος.

Αλλά πάλι, τέτοιου τύπου ατάκες δεν πετά στον δημόσιο διάλογο μόνο ο κ. Αλαβάνος. Μπορεί αυτός να είπε ότι «πρέπει να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα των κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου», αλλά ήταν ο ιδεολογικός του βλαστός κ. Αλέξης Τσίπρας που είπε ότι «ο πρωθυπουργός θα φύγει νύχτα από τη χώρα». Διάφοροι άλλοι σύντροφοί του τον συναγωνίζονται επαξίως μιλώντας για «κυβέρνηση κατοχής», «για κουίσλινγκ στο Υπουργικό Συμβούλιο» και άλλα εξόχως γαργαλιστικά.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι αυτού του τύπου η Αριστερά επειδή ξέμεινε από επιχειρήματα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή με ατάκες. Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή. Πρώτος την εφάρμοσε ηθελημένα ο κ. Καρατζαφέρης και τώρα ο εκπρόσωπός του κ. Αϊβαλιώτης στύβει το κεφάλι του κάθε μέρα να κατεβάσει κάτι «χαριτωμένο» με απελπιστικό βαθμό αποτυχίας. Ο κ. Καρατζαφέρης ως παλιός διαφημιστής ήξερε το κουμπί των ΜΜΕ: μια χαριτωμένη ατάκα είχε πολλές περισσότερες πιθανότητες να παίξει στα δελτία, απ’ ό,τι ένα επιχείρημα. Από την άλλη μεριά ο λαϊκισμός τρέφεται από τις ατάκες• αναπαράγονται στα καφενεία δίχως σκέψη.

Σ’ αυτόν τον αστερισμό της ατάκας πελαγοδρομεί η συγκεκριμένη Αριστερά. Δεν ξέρουμε αν θα έχει την επιτυχία του Λά.Ο.Σ. -το ακροατήριό της δεν είναι ευεπίφορο σε τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια- αλλά σίγουρα δεν είναι η Αριστερά που χρειάζεται ο τόπος.

Το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

 

Σχόλια (5)add
Λιμνάζουν οι δικοί μας
γραμμένο από Απόστολος , 04-06-2010
Απογοητευμένοι από την Αριστερά. Αυτά που αναφέρει ο Καμμένος τώρα ,θα έπρεπε να βγαίνουν από αριστερά στόματα. Και δεν είναι λαϊκισμοί τα όσα λέει έχουν πολιτικό βάθος.

Τελευταία ευκαιρία της Προεδράρας να κάνει το κουμάντο του και να δώσει τέρμα στο μπάχαλο.

Αν δεν κάνει αυτό που πρέπει , αυτό που ζητάει η βάση, θα πηδήξουμε όλοι από το καράβι.

Τον έχω εμπιστοσύνη θα τα καταφέρει! Προεδράρα κάνε ντρίμπλα και μπες με την μπάλα στα δίχτυα!

Δεν συμφωνώ με τον κύριο Μανδραβέλη δεν έχουμε πέσει τόσο χαμηλά.....ακόμα!


αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
...
γραμμένο από Σ , 04-06-2010
Επειδή καταλήστευσαν το κράτος, να καταργήσουμε το κράτος! Και βεβαίως, γιά την κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών από τις κυβερνήσεις των κκ. Παπανδρέου, Σημίτη, Καραμανλή φταίει... η αριστερά! Αυτά μας λέει ο κ. Μανδραβέλης. Ξύπνιος, έ;
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
...
γραμμένο από Αντρέας Φωστέρης , 05-06-2010
Βεβαίως και είμαστε απογοητευμένοι από την Αριστερά . Η μεν την έχουν καταντήσει παιδική χαρά , οι δε δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως δεν ζούμε στην εποχή των Παγετώνων .
Περίμενα όπως και πολλοί ακόμα η Αριστερά κάτι να πει , κάτι να προτείνει , κάτι επί τέλους να κάνει για να μπορέσει να υπάρξει εναλλακτική λύση .
Μόνο που δυστυχώς η Αριστερά "σφυρίζει αμέριμνα" και ομφαλοσκοπεί την δική της μοναξιά και μελαγχολία.
Και βέβαια δεν φταίει που καταλήστευσαν το Κράτος Πράσινοι και Γαλαζιοί . Ή μάλλον έχει και αυτή τις ευθύνες της για την κατάντια του κράτους .
Ξεχνάτε ότι για την κατάντια των ΠΑνεπιστημίων ευθύνεται και η Αριοστερά που τα συνδιαχειρίζεται και μετέχει στα μικρά και μεγάλα ρουσφέτια και τις συναλλαγές .
Ή μήπως δεν ξέρουμε στους Δήμους που διαχειρίζεται . Δεν λέω ότι τρώνε λεφτά όπως οι άλλοι , αλλά οι συμβασιούχοι κάνουν ουρές ...
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα , όμως ΘΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ

Ποιοι είναι αυτοί οι όψιμοι Αριστεροί , που αφού συνέβαλλαν στο να γίνει ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ παιδική χαρά και τώρα πυροβολούν την ηγεσία του , θέλουν να εγκαταλείψει τη Βουλή το Κόμμα .
ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ; ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΌΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ ...
ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΟΛΟΙ ...
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +1
...
γραμμένο από Σ , 05-06-2010
Το πρόβλημα της αριστεράς είναι, κυρίως, υπαρξιακό-κοινωνικό. Η "αστική τάξη"¨της Ελλάδας τελείωσε με την γερμανοκατοχή και τον εμφύλιο, την δε "εργατική τάξη" την εξαφάνισε (μαζί με τα τελευταία εργοστάσια) η μεταπολεμική "μεσαία τάξη", τα παιδιά και τα εγγόνια των ταγματασφαλιτών, χουντο-εργολάβων και σοσιαλ-κουίσλινγκς των κονδυλίων της ΕΕ. Αλλά, όλες οι κοινωνίες κάνουν τον ιστορικό τους κύκλο τους. Με τους "σοσιαλιστές" που άνοιξαν τους ασκούς της εξαθλίωσης των μικρομεσαίων πελατών τους, έρχεται βροχή,έρχεται μπόρα, έρχεται μπόρα και παγωνιά! Από κεί καί πέρα, όλα θα κρθούν, είτε, από την ικανότητα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ) να αναδείξουν ικανή ενωτική ηγεσία (κι είναι, δυστυχώς αλήθεια, ότι τέτοια ικανότητα σπανίζει γενικότερα στην Ελλάδα), είτε από κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στις πιό αναπτυγμένες χώρες-κοινωνίες που θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες και γιά την ελληνική πολιτική.
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
...
γραμμένο από Αλέξανδρος Πετρίδης , 05-06-2010
Αμφιβάλω αν έχει την παραμικρή ικανότητα η ηγεσία των Κομμάτων της Αριστεράς να κάνει κάτι παραπάνω από το να κλαίει και να καταγγέλει.
Αυτό που εγώ καταλαβαίνω από την εμπειρία μου είναι ότι συνολικά η Αριστερά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει τελειώσει , γιατί έμεινε πολύ πίσω , γιατί αποκοιμήθηκε , γιατί δεν κατάλαβε , γιατί ....για΄τί αποξενώθηκε από κάθε τι σύγχρονο , καινοτόμο , ριζοσπαστικό και αληθινό.
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy