new-Deal
11
Jul
ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΛΟΓΙΑ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ - Πολιτική

δείξε το

Μία ακόμα παρελκυστική κίνηση της Τουρκίας για να περιορίσει τις διεθνείς αντιδράσεις και πιέσεις που δέχεται; Μία ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς πρακτικό αντίκρισμα ώστε να «παγώσει» η προσφυγή του Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Πολλές είναι οι υποθέσεις που μπορούν πλέον να γίνουν , αφού για μια ακόμα φορά Τούρκοι Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι ζητούν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η Τουρκία θα πρέπει να εγκρίνει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

«Εγώ προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να δω τη Θεολογική Σχολή να επαναλειτουργεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κληρικών στην Τουρκία. Πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Πρέπει να συμφωνήσουμε στα δίκαια αιτήματα, στα βασικά δικαιώματα εκείνων που έχουν διαφορετική πίστη, γιατί δεν είμαστε κυβέρνηση μόνο των μουσουλμάνων», τόνισε ο Αρίντς, μιλώντας το Σάββατο  σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, Κανάλι 24.

Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η απόφαση που έχει λάβει στο παρελθόν το Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί πριν γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:«Κάνουμε κάποιες προετοιμασίες. Ίσως στο εσωτερικό να μας επικρίνουν. Κάποια κόμματα θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, αλλά, δεν έχει σημασία. Το σωστό είναι να δώσουμε στους δικαιούχους το δίκιο τους. Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μας αυτούς έναν μηχανισμό που θα καλύπτει εντός της Τουρκίας την ανάγκη κληρικών».

Υπενθυμίζεται πως η  Σχολή έκλεισε το 1971, κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Αν και η Θεολογική Σχολή παρείχε λυκειακή και επαγγελματική εκπαίδευση, οι τουρκικές αρχές διέκοψαν την λειτουργία της, με πρόσχημα την απαγόρευση της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης. Αλλά ο ίδιος ο εγκεκριμένος από τις αρχές Κανονισμός λειτουργίας της, την χαρακτηρίζει επαγγελματική σχολή, η οποία παρέχει εκπαίδευση τουλάχιστον ενός έτους μετά το λύκειο. Ωστόσο, δεν έχει πλέον ισχύ το νομικό πλαίσιο που είχε λάβει υπόψη του το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1971. Το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές, καθώς συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η Σχολή μέχρι το 2011, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης είναι και η Ε.Ε., στους κόλπους της οποίας φιλοδοξεί να ενταχθεί στο μέλλον η Τουρκία.

 

Σχόλια (0)add
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy