new-Deal
18
May
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ. PDF Εκτύπωση E-mail
new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ - Πολιτική

δείξε το

Σύγκρουση χωρίς όρια και τέλος στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, με το Κόμμα της Αριστεράς να οδεύει βαθιά διχασμένο στο έκτακτο συνέδριο και κυρίως να περνάει μια νέα μεγάλη εσωτερική κρίση , σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και σε μια περίοδο που παρατηρούνται και πάλι σοβαρές κοινωνικές κινητοποιήσεις , λόγω της οικονομικής – κοινωνικής κατάστασης.

Νέο πλήγμα στην συνοχή  του κόμματος ήταν η μη εκλογή  του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη μέλος της Ανανεωτικής Πτέρυγας ως συνέδρου στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο  μετά από εκλογές στην τοπική οργάνωση του ΣΥΝ στην Καλλιθέα, όπου έχει μεγάλη επιρροή η Αριστερή Ανασύνθεση. Η μεθοδευμένη μη εκλογή όπως καταγγέλλουν στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας οδήγησε σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δυο τάσεων με τις κατηγορίες να εκτοξεύονται εκατέρωθεν.

Σύμφωνα ,με τα αποτελέσματα που άφησαν απέξω τον Φώτη Κουβέλη η Αριστερή Ανασύνθεση εξέλεξε τρεις συνέδρους, το Αριστερό Ρεύμα και η Ανανεωτική Πτέρυγα από δύο. Ο κ. Κουβέλης δεν εξελέγη αν και ήρθε δεύτερος σε ψήφους μεταξύ των υποψηφίων της ίδιας τάσης, γιατί τη θέση του πήρε λόγω ποσόστωσης μια γυναίκα υποψήφια.

«ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΥΒΕΛΗ»

«Υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός προκειμένου να μην εκλεγώ» κατήγγειλε σε δηλώσεις του ο κ.  Κουβέλης  και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για όσα συμβαίνουν στο κόμμα του. «Αναδεικνυόμαστε σε μια Αριστερά που είναι αυτοπεριθωριοποιημένη, περιχαρακωμένη στις μικρότητές της, την ώρα που η κοινωνία υποφέρει και θέλει μια πολιτική από την Αριστερά. Αυτή η Αριστερά βρίσκεται σε μια κρίσιμη εσωστρεφή κατάσταση».

Τόνισε πως «η  διάσπαση δεν είναι τόσο διάσπαση ενός σχήματος όσο διάσπαση συλλογικότητας και πολιτικής ενότητας, πολιτικών απόψεων, προτάσεων. Αυτή η διάσπαση είναι παρούσα. Φοβάμαι ότι το συνέδριο θα επιχειρήσει να επιλύσει πολιτικά προβλήματα με διαδικαστικές λύσεις και νομίζω ότι δε θα έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε»

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας  επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κουβέλη εκφράζοντας και αυτός τη δυσαρέσκεια του ενώ σε δηλώσεις του  στηλίτευσε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αποκλεισμού προσώπων και απόψεων που, αναφέροντας πως "δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως ο ΣΥΝ. "Τέτοια φαινόμενα δεν είναι ούτε αθώα, ούτε τυχαία" συμπλήρωσε.

Τον αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη από το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος έκανε λόγο για μεθόδευση και φτηνά κόλπα:

«Όσοι μεθόδευσαν, με φτηνά κόλπα, τον αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο του ΣΥΝ, υπονομεύουν τον Συνασπισμό, το κύρος του,  τη συνοχή του και τα δημοκρατικά του χαρακτηριστικά.

Σε δήλωση του ο Σπ. Λυκούδης έκανε λόγο για πολιτική αθλιότητα και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. «Ο μεθοδευμένος αποκλεισμός του Φ. Κουβέλη από το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ είναι μια πολιτική αθλιότητα που βαρύνει ακόμα περισσότερο το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα μέσα από το οποίο το κόμμα βαδίζει προς το συνέδριο αυτό».

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ

Σκληρή ήταν η απάντηση από την Αριστερή Ανασύνθεση που επιτέθηκε με ανακοίνωσή της στον Φώτη Κουβέλη:

Ο υπερβολικός τρόπος αντίδρασης της ηγεσίας του κόμματος και των ελεγχόμενων κομματικών ΜΜΕ (ΑΥΓΗ, Κόκκινο) για τη μη εκλογή σ. Φώτη Κουβέλη ως αντιπροσώπου στο 6ο Συνέδριο μόνο ερωτηματικά προκαλεί.

Ο ίδιος ο πρόεδρος σ. Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο «για μεθοδεύσεις» και «φαινόμενα που δεν είναι τυχαία ή αθώα».

Μάλιστα με έκπληξη διαβάσαμε στη δήλωσή του ότι όλα αυτά «εκπορεύονται από κέντρα που προσπάθησαν να ακυρώσουν το συνέδριο». Μα εάν ήταν ένας που προσπάθησε να ακυρώσει το Συνέδριο αυτός ήταν ο σ. Φώτης Κουβέλης και η Ανανεωτική Πτέρυγα της οποίας ηγείται. Οι δηλώσεις στήριξης στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας δείχνουν ότι δεν έχουν χάσει τον σταθερό προσανατολισμό τους για ακύρωση του Συνεδρίου. Όσο για τους αιώνιους «Προεδρικούς» το καλύτερο που έχουν να κάνουν αυτήν την ώρα είναι να σιωπήσουν.

Ιδιαίτερα θα σταθούμε στο γεγονός ότι θεωρείται από την ηγεσία πως η μη εκλογή του σ. Κουβέλη δεν συνάδει με την κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς!

Δηλαδή η ηγεσία και ο σ. πρόεδρος ζητά από τα μέλη του Κόμματος να επικυρώνουν εξ ορισμού υποψηφιότητες των προβεβλημένων στελεχών χωρίς να μπορούν να αξιολογούν την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο.

Αυτό κι αν δεν συνάδει με την Ανανεωτική Αριστερά.

Δεν μπορεί να καλούνται τα μέλη του Κόμματος να ευνουχίσουν την κρίση τους και να επιβραβεύσουν προσωπικές στρατηγικές, ομοτράπεζους των Μελισσανίδη και Λαυρεντιάδη, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που συνειδητά από τον Φλεβάρη του 2008 και μετά υπονόμευσαν ευθέως τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε μερικά:

- Φεβρουάριος 2008, δήλωση Φ. Κουβέλη αμέσως μετά το Προγραμματικό Συνέδριο (που ψήφισε λευκό) για  ψήφο ανοχής-εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

- Δεκέμβριος 2008, ανοιχτή υπονόμευση της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της μαθητικής εξέγερσης μέσω της συνεχούς παρουσίας του στα ΜΜΕ

- Ιανουάριος 2010, έθεσε θέμα - εκτός οργάνων και μέσω των καθεστωτικών ΜΜΕ - στήριξης του Κάρολου Παπούλια, μετά το δείπνο με τον Λεωνίδα Κύρκο, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και επιχειρηματίες στην Αίγλη, ενώ ζήτησε και συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Θεσσαλονίκης

- Μάης 2010, υπονόμευσε ευθέως και δημόσια την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Προέδρου της Κ.Ο. για μη συμμετοχή του στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά  η ηγεσία του Κόμματος έχει λάθος στόχο. Με την άνευ προηγουμένου νεοαυταρχική τακτική της  και τα συντονισμένα δημοσιεύματα επιτίθεται στη μικρότερη τάση του κόμματος χωρίς να κάνει τον κόπο να εξηγήσει γιατί και πως η βάση του Κόμματος καταψήφισε  τον σ. Φώτη Κουβέλη.

Εμείς καλούμε την ηγεσία να ξανασκεφτεί όσα εν θερμώ δήλωσε και να μη μεθοδεύσει  ολομέλεια της Π.Κ. Καλλιθέας, όπως προανήγγειλε, προκειμένου να πιέσει τα μέλη.  Εμείς θεωρούμε ότι τα μέλη του Κόμματος έχουν και μνήμη και κρίση και δεν θα αφήσουμε να περάσουν μέθοδοι τύπου Μπέρια στις οργανώσεις.

Την ώρα που τα μέλη ζητούν ιδεολογική και πολιτική θωράκιση για την αντιμετώπιση της τρόικα Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ που κατεδαφίζει την κοινωνία, καλό θα είναι η ηγεσία να ασχοληθεί με αυτό και να μην ασχολείται με θέματα που δεν αγγίζουν καν την κοινωνία που είναι έτοιμη να ξεσπάσει.

Εμείς ως Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση θα κάνουμε το παν ώστε στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ να μιλήσουν ελεύθερα τα μέλη και να μην είναι ένα συνέδριο «δεξιάς» στροφής του Κόμματος, όπως δυστυχώς μας προμηνύουν οι μετριοπαθείς θέσεις της πλειοψηφίας της ΚΠΕ και οι τακτικές διαχωρισμού των μελών σε πατρικίους και  πληβείους.

Σχόλια (0)add
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy
 
Παρόμοια άρθρα :

» ΣΥΝ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ή ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Τα δύσκολα είναι μπροστά πλέον για τον «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το ρίσκο για Έκτακτο Συνέδριο, παρά τις αντιδράσεις που...

» ΣΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η "ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΧΕΣΗ" ΑΛΕΚΟΥ -ΑΛΕΞΗ

Εξακολουθεί να εκπλήσσει δυσάρεστα η Αριστερά, αφού πλέον έχουν φτάσει στα όρια τους οι σχέσεις ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως...

» ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συγκρότηση επιτροπής διαλόγου που θα εξετάσει τις δυνατότητες μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόνομο πολιτικό υποκείμενο προτείνει ο...