Όλα τα καυτά μέτωπα ανοίγει άρον – άρον η Κυβέρνηση , υπό την πίεση της Τρόϊκας που στέλνει τελεσίγραφα , επισπεύδοντας αποφάσεις σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο με την εργασιακή εφεδρεία , στην αγορά εργασίας , στους ρυθμούς και τις διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων , ενώ τίθεται εκ νέου επί τάπητος το «επανάνοιγμα» κλειστών επαγγελμάτων , όπως οι φαρμακοποιοί , οι συμβολαιογράφοι κ.α
Η Κυβέρνηση , λίγα 24ώρα πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ , επιχειρεί να κινηθεί με ρυθμούς «υπερταχείας» προκειμένου να στείλει μήνυμα προς τους Ευρωπαίους και την Τρόϊκα ότι θα τηρήσει τα «συμφωνημένα» καλύπτοντας ακόμα και τις καθυστερήσεις πουν έχουν παρατηρηθεί πρωτίστως στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος , ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου , τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας» και ότι τώρα είναι ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό πρώτυπο της χώρας και να ανακαταλάβει η χώρα την θέση που τις αντιστοιχεί στην Ευρώπη και τον κόσμο. Τόνισε πως «αν δεν αλλάξουμε πρώτυπο και τρόπο θα μείνουμε καθηλωμένοι και δεν θα δώσουμε στις νέες γενιές τις ευκαιρίες που είχε η δική μας γενιά». Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε: - Tην απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Άμεσα προσχωρούν, όπως πρόσθεσε, οι ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΠΑΠ, στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", στη ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και η πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιαστούν στην συνεχεία από το δημόσιο. -Την απόφαση επιτάχυνση στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, αναφερόμενος στον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι φορείς που θα συγχωνευτούν/ καταργηθούν με υπουργικές αποφάσεις. -Τη διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού. Σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο του ιδιωτικού τομέα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον σκοπό λειτουργίας. "Εργασιακή εφεδρεία σημαίνει ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για επανακατάρτιση, μεταφορά σε άλλους φορείς του δημοσίου και αξιοποίηση όσων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση", είπε. Όσον αφορά στον στενό δημόσιο τομέα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην έννοια του "κρατικού υπαλλήλου" και όχι του υπαλλήλου σε διαφορετικά υπουργεία και προανήγγειλε εξίσωση μισθών, ώστε εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα να λαμβάνουν ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν και υπάγονται. Ωστόσο δήλωσε ότι θα διατηρηθεί το πριμ παραγωγικότητας, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους δημοσίους υπαλλήλους να αποδίδουν. - Άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. -Κλείνουν τα κενά στο θέμα των "κλειστών επαγγελμάτων" και επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει άμεσα. - Θεσμοθετείται άμεσα το ενιαίο μισθολόγιο. - Δημοσιοποιείται εντός των επομένων εβδομάδων το προσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα. Ανέφερε ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο στη φορολόγηση, με εξορθολογισμό και εκλογίκευση.
"Εάν δεν αποκτήσουμε τα δημόσια έσοδα που αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση" δήλωσε και προανήγγειλε εντός εβδομάδος την παρουσίαση του πλαισίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
|