new-Deal
12
Jul
ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ "ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ". ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε PDF Εκτύπωση E-mail
new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ - Οικονομία

δείξε το

Ανοιχτό το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» , αφήνει για πρώτη φορά η Κυβέρνηση , μέσα από δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Πάντως εκτάκτως την Παρασκευή συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που πλέον πλήττει ευθέως μεγάλες οικονομίες , όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας .
Όπως φαίνεται οι αποφάσεις του Eurogroup   και η μέχρι τώρα στάση των Ευρωπαίων δεν «καλμάρει» τις αγορές . 

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη το απόγευμα  χρησιμοποίησε – όπως είπε ο ίδιος – την φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» στα αγγλικά προκειμένου να «καθησυχάσει τους πολίτες». «Το selective default δεν δημιουργεί προβλήματα στις περιούσιες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

Επίσης ανέφερε πως μέχρι στιγμής εξετάζονται 36 σενάρια για την συμμετοχή των ιδιωτών «αλλά αυτό που θα επιλεγεί τελικά δεν θα οδηγήσει την χώρα σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας»

 

ΤΟ EUROGROUP

Πάντως έπειτα  από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των "17", η ευρωζώνη δεσμεύθηκε ότι "θα κάνει τα πάντα για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" και ανακοίνωσε την ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Ωστόσο, δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απόφαση, αναβάλλοντας για αργότερα την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, που αναμένει με ανυπομονησία η Αθήνα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόνο σημείο ανακούφισης: η δέσμευση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων στήριξης "ταχέως", ίσως πριν από τον Σεπτέμβριο.

Σύντομα ακολούθησαν οι "κυρώσεις". Όπως και την προηγουμένη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονταν σε πτώση κατά τη διάρκεια του πρωινού, ενώ τα επιτόκια στις αγορές χρέους συνέχιζαν την άνοδό τους, σε ιστορικά ρεκόρ για την Ιταλία, που βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών.

Το ευρώ έφθασε το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις μήνες, στο 1,40 δολάριο.

Απέναντι στην αδυναμία καθησυχασμού των επενδυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα περάσει εντός των προσεχών ημερών από το κοινοβούλιο.

Στη συγκυρία αυτή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το Eurogroup πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, αν και περιλαμβάνουν σημεία πραγματικής προόδου, κυρίως με την εξαγγελία ότι προτίθεται να ενισχύσει την ευελιξία και το εύρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στήριξε ήδη την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Το προσωρινό αυτό ταμείο, με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε στο μέλλον να εξουσιοδοτηθεί να αγοράσει τίτλους δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά, εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τίτλους που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία.


Αυτό θα επέτρεπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, τη μείωση του δημοσίου χρέους και των επιτοκίων που καταβάλλονται, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Το γεγονός θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο, καθώς οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήταν μέχρι στιγμής κατηγορηματικά αντίθετοι ως προς το ενδεχόμενο αυτό και στηρίζονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, από το ξέσπασμα της κρίσης, επεμβαίνει απευθείας στην αγορά χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Πρόκειται για καινοτομία, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όμως οι αγορές επέλεξαν να δουν το ποτήρι μισοάδειο, ή διαφορετικά να εστιάσουν στην απουσία συναίνεσης ως προς την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Για μία ακόμη φορά ενοχοποιείται η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν ως προς ένα τεχνικό μεν, αλλά ουσιαστικό θέμα: Με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, όπως το επιδιώκουν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία. Ο Γιούνκερ επανέλαβε την πρόθεση των χωρών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν τη συμμετοχή των τραπεζών, παρά τη διαμάχη που αυτό πυροδοτεί.

Ο επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

 

Σχόλια (0)add
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy