new-Deal
29
Jan
ΑΛΜΟΥΝΙΑ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ» - ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙA PDF Εκτύπωση E-mail
new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ - Οικονομία

δείξε το

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ελλάδα να χρεωκοπήσει ή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

"Οχι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Παρακαλώ! Στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει χρεωκοπία, διότι με ένα κοινό νόμισμα η δυνατότητα δανεισμού στο νόμισμά σου είναι μεγαλύτερη...Δεν τίθεται θέμα διάσωσης", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο τηλεοπτικό δίκτυο Blooomberg.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί "στο να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη μείωση του ελλείμματος".

Πάντως η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει θέμα μεγάλης ανησυχίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται και πάλι να λάβει τον λόγο, τη στιγμή που η χώρα διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών θα λάβουν διαδοχικά μέρος στις σημερινές συνομιλίες για να αξιολογήσουν τις προοπτικές των τομέων της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Πολλοί από τους ομιλητές έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής "συγκρατημένη αισιοδοξία", τη στιγμή που οι δημοσιονομικές δυσχέρειες πολλών χωρών δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Η ανάκαμψη είναι σαφής από το τέλος του 2009, αλλά πολλοί οικονομολόγοι και επιχειρηματίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση για κάθε ένδειξη υποτροπής, καθώς η οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτήθηκε από τεράστια κρατικά προγράμματα υποστήριξης, που κόστισαν ακριβά και επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά των χωρών.

Η έκρηξη των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους αποτελεί τώρα πηγή σημαντικής ανησυχίας, όπως δείχνει η κατάσταση στην Ελλάδα. Με στόχο την ενθάρρυνση των αγορών, πολλές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν για ταχεία εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για επιστροφή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα λάβει και πάλι σήμερα τον λόγο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ενώπιον του Φόρουμ ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών για το οποίο έχει δεσμευθεί, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα πάσχει από "έλλειμμα αξιοπιστίας". Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε πάντως τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.

Η τιμή των ελληνικών ομολόγων σημείωσε νέα πτώση χθες.

Η Ισπανία, τα ομόλογα της οποίας αποδοκιμάσθηκαν επίσης στις αγορές, πρόκειται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την εφαρμογή προγράμματος λιτότητας.

Σχόλια (0)add
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy