new-Deal
23
May
ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΝΩ Η ΔΕΞΙΑ ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ PDF Εκτύπωση E-mail
new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ - Διεθνή

δείξε το

Ο αρχηγός του συντηρητικού «Λαϊκού Κόμματος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόϊ χαρακτήρισε την νίκη του ως το «καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία» των εκλογών Β΄ και Γ΄ βαθμού αυτοδιοίκησης  για το κόμμα του ενώ ο Πρωθυπουργός και αρχηγός των σοσιαλιστών Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, παρά το ότι παραδέχτηκε τον καταποντισμό του κόμματός του  χαρακτηρίζοντάς την ήττα καθαρή και εκτεταμένη, απέρριψε, ωστόσο,  το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών.

 Εξ άλλου, ούτε ο Ραχόϊ τις ζήτησε στο δημόσιο σχολιασμό του αποτελέσματος, επιλέγοντας να αφήσει την απαίτηση αυτή στα στελέχη του κόμματός του και ο ίδιος να ακολουθήσει την πολιτική της υπομονής και την θεωρία «του ώριμου φρούτου», δεδομένου ότι η θητεία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Θαπατέρο λήγει την άνοιξη του 2012.

Eξ άλλου, στο «Λαϊκό Κόμμα» κανείς δεν μιλά για το ενδεχόμενο μιας απόλυτης αυτοδυναμίας του στις επερχόμενες γενικές εκλογές για να μην «ξυπνήσουν» τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της Αριστεράς. Οι εκλογικές διαδικασίες αφορούσαν τους δημοτικούς άρχοντες σε όλη την Ισπανία καθώς και τις τοπικές Βουλές και κυβερνήσεις σε 13 από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της χώρας. Σε εθνικό επίπεδο η προσέλευση στις κάλπες για τις δημοτικές αρχές ανήλθε στο 66,2%.  Στο όνομα του σεβασμού προς τις χρονικές επιταγές των θεσμών και της προσπάθειας «εδραίωσης της διαδικασίας ανάκαμψης» της χώρας για να ξεπεραστεί η κρίση που την μαστίζει, ο Θαπατέρο τόνισε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει «ως μοναδική επιλογή» τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές «που της ανέθεσαν οι πολίτες» για την επάνοδό της χώρας στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, όμως,  παραδέχτηκε πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένδειξη της λαϊκής οργής και της ενόχλησης από τις συνέπειες των θεσμικών αλλαγών που επέλεξε για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, στις οποίες οι πολίτες αποδίδουν την ανεργία, τη λιτότητα και την οικονομική αποτελμάτωση. Η γενική διαφορά των σχεδόν δέκα μονάδων υπέρ των συντηρητικών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές, σε καλαθοσφαιρικούς όρους αποτελεί «double score» της διαφοράς του 4,5% που είχε πετύχει το «Λαϊκό Κόμμα» το 1995, όταν υπό την ηγεσία του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ βρισκόταν σε καθαρή ανοδική πορεία. Οι σοσιαλιστές όχι μόνο έχασαν όλα τους τα παραδοσιακά προπύργια  στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως τους δήμους της Ανδαλουσίας, αλλά και όλους τους δήμους των κυριοτέρων πόλεων. 

Έχασαν επίσης και την ηγεμονία που για δεκαετίες διατηρούσαν στις τοπικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια  των αυτόνομων περιφερειών της Καστίλης και Μάντσας και της Εστρεμαδούρας, καθώς και τη δύναμή τους στα κοινοβούλια, της Αραγωνίας, της Αστουρίας, των Βαλεαρίδων και βρέθηκαν εκτός νυμφώνος και στην Κανταβρία. Η παρουσία της εξουσίας του «Λαϊκού Κόμματος» σε επίπεδο Β΄ και Γ΄ βαθμού αυτοδιοίκησης είναι πλέον ισχυρότερη όσο ποτέ, δημιουργώντας έτσι μια δυναμική η οποία, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι αναστρέψιμη μέχρι τις γενικές εκλογές της άνοιξης του 2012, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής  κρίσης και λιτότητας.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η επιτυχία του ριζοσπαστικού αριστερού αποσχιστικού βασκικού κόμματος BILDU, που μόλις πριν από ένα μήνα αναγνωρίστηκε ως νόμιμος πολιτικός σχηματισμός, το οποίο αναδείχθηκε στη θέση της δεύτερης πολιτικής δύναμης στη Χώρα των Βάσκων, με τέσσερις περίπου μονάδες λιγότερες από το εθνικιστικό συντηρητικό  κόμμα. Στην Βαρκελώνη, ο δήμος περιήλθε ξανά, μετά από 32 χρόνια, στο συντηρητικό σχηματισμό «Σύγκλιση και Ενότητα», ενώ στη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες, παρά τη θύελλα σκανδαλολογίας που τους περιέβαλε τους τελευταίους μήνες, τόσο στην τοπική βουλή και κυβέρνηση όσο και στους δήμους, εξελέγησαν οι υποψήφιοι του «Λαϊκού Κόμματος».  Η ηγεσία του κόμματος, επί πλέον, θεωρεί ότι σε εθνικό επίπεδο, το κίνημα «15 Μαΐου» των «αγανακτισμένων» πολιτών, που με το σύνθημα «Πραγματική Δημοκρατία, τώρα» κατέλαβε τις κεντρικές πλατείες και δρόμους των κυριοτέρων πόλεων ως ένδειξη απόρριψης του δικομματισμού και έκφραση διαμαρτυρίας για την ανεργία και τη λιτότητα, δεν επέδρασε εναντίον της δεξιάς. Αντίθετα, πιστεύουν ότι  επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για εσωτερική σύγκρουση της κεντροαριστεράς που προκάλεσε την αποδυνάμωση των σοσιαλιστών και ενίσχυσε οριακά την αριστερά.

 

Σχόλια (0)add
πείτε μας τη γνώμη σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy